|
2013-09-25 12:53:25, szerda
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
70 dkg liszt
40 dkg háj (tisztítva,darálva)
2 ek tejföl
2 egész tojás
1 dl fehérbor (v. 1 ek ecet)
1 mk só
1 kk cukor
2 dkg élesztő
víz
dió
A hájat 1-2 óráig vízben áztatni, majd szárazra törölni, lehártyázni és húsdarálón ledarálni.
10 dkg liszttel jól összedolgozni, majd felhasználásig hideg helyre tenni.
A megmaradt lisztet egy tálba tenni, majd mélyedést csinálni a közepébe és beleütni egy egész tojást és egy tojássárgáját.
Az élesztőt elkeverni egy pici vízzel és szintén beleönteni.
Ezután hozzáadni a többi hozzávalót, és elkezdeni összedolgozni, hogy kelt tészta keménységű legyen. A vizet apránként adagolni, nehogy túl lágy legyen a tészta. (egy közepes keménységű tésztát kell gyúrni, ami már nem ragad, de még elég lágy)
Végül deszkára borítani, kicsit átgyúrni, majd jól belisztezett felületre tenni, tetejét letakarva 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takarom le amibe összegyúrtam)
Pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtani, majd rákenni a liszttel összedolgozott hájat. (én kézzel apró darabokba ellapogatom és úgy terítem be vele a tésztát)
Ezután felcsavarni, majd a sodrófával veregetve téglalap alakúra lapítani, végül vékonyra kinyújtani.
Ezután az alsó felét felhajtani a közepéig, majd a felső felét szintén a közepéig hajtani. Ezután a jobb felét hajtani a közepéig, majd a bal felét hajtani a közepéig. Végül összehajtani mintha egy könyv lenne. Letakarva 20 percig pihentetni.
Utána még kétszer megismételni ezt a folyamatot. (tehát vékonyra kinyújtani a tésztát és ismét a hajtogatás, majd a pihentetés következik)
A tésztát végül téglalap alakúra nyújtani úgy, hogy kb. félcenti vastag legyen. Késsel ízlés szerinti nagyságú kockákra felvágni, majd minden kockára lekvárt tenni.
Ezután ráhajtani a tésztát, kicsit újjal lenyomkodni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire egymásmellé tenni.
Tetejét felvert tojásfehérjével megkenni, és apró darabokra vágott dióval megszórni.
Előmelegített, forró sütőbe tenni, majd kb. 20 perc alatt szép pirosra sütni.
A sütőből kivéve, még melegen a tetejét porcukorral megszórni.
Kicsit hűlni hagyni, majd tálalni. Langyosan a legfinomabb!!!
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
Címkék: tojásfehérjével, felhasználásig, összedolgozott, összedolgozni, előmelegített, tojássárgáját, összegyúrtam, megismételni, sütőpapírral, összehajtani, belisztezett, lehártyázni, lenyomkodni, egymásmellé, porcukorral, ellapogatom, felcsavarni, legfinomabb, hozzávalók, hozzávalót, sodrófával, keménységű, húsdarálón, pihentetni, hajtogatás, kinyújtani, folyamatot, pihentetés, beleönteni, felhajtani, következik, darabokra, elkezdeni, mélyedést, hozzáadni, letakarva, megmaradt lisztet, tálba tenni, egész tojást, élesztőt elkeverni, pici vízzel, többi hozzávalót, vizet apránként, közepes keménységű, tállal takarom, tésztát vékonyra, liszttel összedolgozott, sodrófával veregetve, alsó felét, felső felét, közepéig hajtani, jobb felét,
|
|
|
|
megmaradt lisztet, tálba tenni, egész tojást, élesztőt elkeverni, pici vízzel, többi hozzávalót, vizet apránként, közepes keménységű, tállal takarom, tésztát vékonyra, liszttel összedolgozott, sodrófával veregetve, alsó felét, felső felét, közepéig hajtani, jobb felét, könyv lenne, pihentetés következik, tésztát végül, sütőpapírral bélelt, sütőből kivéve, tetejét porcukorral, tojásfehérjével, felhasználásig, összedolgozott, összedolgozni, előmelegített, tojássárgáját, összegyúrtam, megismételni, sütőpapírral, összehajtani, belisztezett, lehártyázni, lenyomkodni, egymásmellé, porcukorral, ellapogatom, felcsavarni, legfinomabb, hozzávalók, hozzávalót, sodrófával, keménységű, húsdarálón, pihentetni, hajtogatás, kinyújtani, folyamatot, pihentetés, beleönteni, felhajtani, következik, darabokra, elkezdeni, mélyedést, hozzáadni, letakarva, apránként, megszórni, tisztítva, elkeverni, langyosan, felületre, megmaradt, darabokba, ledarálni, veregetve, ráhajtani, megkenni, felvágni, adagolni, kockákra, közepéig, szerinti, nagyságú, lapítani, deszkára, átgyúrni, téglalap, liszttel, félcenti, nyújtani, vékonyra, borítani, élesztőt, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2236
- e Hét: 10881
- e Hónap: 17253
- e Év: 68044
|
|
|